FLAGGET: Samene feires over hele landet denne uken. FOTO: Arkivbilde.
I morgen (6. februar) er det samenes dag, og det markeres over store deler av landet. Selv om det ikke er en organisert feiring her i Kristiansand, blir urfolkets dag feiret i de fleste av byens barnehager. I fjor skrev Sørnett om at 25 av byens 27 barnehager markerte samenes nasjonaldag, og det er grunn til å tro at den blir behørig feiret også i år.
Fokus på samisk kultur
Enhetsleder ved Bergtorasvei barnehage, Anne Gro Kvernes, forteller til Sørnett at de har fokus på samene hele denne uken.
– Vi markerer samenes dag hele uken, selv om vi ikke har noen spesiell feiring i morgen. Denne uken skal ungene ha en liten utstilling, smake på mat, tegne flagg og høre på joik. Fredag avslutter vi markeringen med en samling der barna synger, sier Kvernes.
– En årlig tradisjon
Styrer ved Linerla barnehage, Janne Eikaas, forteller at de i år, som hvert år, markerer samenes dag.
– Vanligvis får vi besøk av en same kledd opp i drakt som forteller litt om deres liv og kultur, men i år kunne hun dessverre ikke komme. Da er det de ulike avdelingene som selv må formidle litt av samenes kultur. Vi lager mat, hører på joiking, prøver litt lassokasting og fargelegger flagget både i snø og på tegneark. Dette er blitt en tradisjon, sier Eikaas.
Ved både Møllestua og Tinnstua barnehage hadde de en fellessamling og spiste bidos (samisk lapskaus) og annen samisk mat.
Fakta om samene
I 1992 ble det bestemt at 6. februar skulle være samefolkets dag.
Det er anslått at det er omtrent 50 000 til 80 000 samer totalt og at rundt 40 000 av de bor i Norge.
Kofte er samenes tradisjonelle klesdrakt, og de fargerike plaggene utstyres med ulike bånd, smykker og pynt til fest.
Samenes nasjonalsang heter «Sámi soga lávlla» og betyr samefolkets sang.
Samenes bosetningområde, Sápmi, er et område uten formelle grenser. I Norge er det vanlig å ta med Nord-Norge, Trøndelag og noen områder direkte sør for Trøndelag.
Ei gruppe kristne forsamlingsleiarar seier at regnbogeflagget hindrar dei i å delta i markeringa av “En by for alle”. Kristiansand-ordførar Harald Furre har forståing for problemstillinga, men har ingen planar om å gjere endringar i 2020.
Leiarnettverket “Sammen for byen” føler at dei ikkje kan delta i inkluderingsveka “En by for alle” sidan kommunen flaggar med regnbogeflagg i barnehagar i Kristiansand. Foto: Arkiv
Denne veka vert det arrangert inkluderingsveka “En by for alle” i Kristiansand. I forkant av arrangementet har oppvekstsektoren sendt ut eit brev til dei rundt hundre barnehagane i byen, med forslag til korleis dei kan arrangere veka. Eit av dei var å markere med regnbogeflagg. Dette har ført til at eit kristent nettverk har teke kontakt med ordføraren for å få endra praksisen til neste år.
Forsamlingsleiar: – Flagget blir assosiert med FRI
Det kristne leiarnettverket “Sammen For Byen” ynskjer at kommunen skal bruke eit anna flagg enn regnbogeflagget i samband med “En by for alle”-veka. Grunnen er at dei meinar at flagget er for nært knytta til organisasjonen FRI, og at dei ikkje kan støtte opp om alt som organisasjonen står for. Dei seier at dei ynskjer å delta i inkluderingsveka, men at bruken av regnbogeflagget gjer det vanskelig.
– Vi veit jo at utgangspunktet for flagget ikkje er organisasjonen FRI, men det har blitt assosieringa. Viss du tar ein markandsundersøking i Markens i dag og spør om kva regnbogeflagget er for noko, så vil veldig mange assosiere det med FRI, og det er det krevande i dette. FRI står for mykje meir enn det homo-rørsla tradisjonelt har gjort, meiner Erik Albert, leiar i Sammen for Byen og forsamlingsleiar i Norkirken.
Bilete: Erik Albert er leir for det kristne nettverket “Sammen for byen”. Han hadde ynskja at kommunen ikkje hadde brukt regnbogeflagget i inkluderingsveke. FOTO: Karl Almedal
Albert og resten av forsamlingsleiarane i “Sammen for byen” har eit konservativt syn på seksualitet og kjønnsidentitet, dei ynskjer difor ikkje at forsamlingane deira skal bli assosiert med FRI sine standpunkt i desse spørsmåla. Dei saknar at også dei som meinar noko utanom det politisk korrekte vert inkludert og respektert, og meinar at det er spesielt viktig i ei veke som har som mål å fremje inkludering og toleranse.
– I dagens samfunn så er det sånn at toleranse er å meine det som er politisk korrekt, og med ein gong du meinar noko anna enn det så blir du tatt for å vere intolerant. Det er intolerant. Vi som står for eit klassisk syn på bibelen opplever at vi blir kalla for intolerante fordi vi meinar noko anna enn det som er politisk korrekt. Det synest eg ikkje er greitt. Eg må ha full respekt og forståing for dei som meinar noko anna enn meg, og då meinar eg at det ikkje er så urimelig å forvente det same tilbake. Det vil eg kalle toleranse, slår Albert fast
Foreslår å bruke “En by for alle”-flagget i barnehagane
“Sammen for byen”-leiaren seier at forsamlingane som er representert i nettverket hans ynskjer å delta i “En by for alle”, og at han håpar at kommunen vil gjere endringar neste år.
– Vi vil ta samfunnsansvar og vere til stades i det som skjer. Vi har ikkje vore involvert i noko av dette, dette er det kommunen som står for, men det kan vi definitivt tenke oss. Då kan dei spele på lag med oss som har dette nettverket med prestar og forsamlingsleiarar i “Sammen for byen”.
Albert og dei andre forsamlingsleiarane foreslår å heller heise flagget til “En by for alle” neste år, og seier at dei kjem til å halde denne saka varm når planlegginga av neste års arrangement begynner til hausten.
– No har jo kommunen produsert ein haug med flagg som dei kunne delt ut, og som ein kunne flagga med i barnehagane. Då kunne borna kjend att flagga når dei tek bussen over Lundsbrua eller går i Markens gate på laurdag, fordi då er det same flagget.
Bilete: Erik Artur og “Sammen for byen” foreslår at barnehagane kan bruke “En by for alle”-flagga som Kristiansand kommune har hengt opp i Markens gate. FOTO: Karl Almedal
Harald Furre: – Eit symbol for mangfald og toleranse
Onsdag førre veke var representantar frå “Sammen for Byen” i rådhuskvartalet i Kristiansand på besøk hjå ordførar Harald Furre. Han beskriver møtet som konstruktivt, og at dei fekk rydda opp i nokre misforståingar. Han står likevel langt i frå forsamlingsleiarane i “Sammen for byen”, og seier at han ikkje kjem til å ta initiativ til nokon endringar.
– Eg fortalte at regnbogeflagget ikkje er ein del av “En by for alle”-aksjonen. Oppveksseksjonen har sendt ut ein mail der dei seier at regnbogeflagget er eit av 10-12 forslag til korleis barnehagane kunne markere aksjonen, fortel Harald Furre til Sørnett.
Furre seier vidare at han ser på flagget som noko positivt, og at han ikkje kjenner seg igjen i “Sammen for byen” sine beskrivingar.
– Eg for min del meinar at det er eit symbol for mangfald og toleranse, også kjønnsmangfald. Dei tolkar det som eit flagg som symboliserer organisasjonen Fri, og at ved å heise det så støttar dei også deira standpunkt. Det er veldig fremmed for meg, men eg respekterer det, seier Furre.
Ordføraren er sett på som ein forkjempar for homofile sine rettar, og har til og med heisa regnbogeflagget på rådhuset, noko han vart kåra til årets ordførar for. Han ynskjer å stå opp for flagget, men har eit avslappa forhold til det i samband med “En by for alle”.
– Eg har jo vore med å heise flagget under “Skeive sørlandsdager”, og eg står trygt og godt for det. Samtidig har eg ikkje noko behov for at det skal vere på alle flaggstenger under “En by for alle”, slår ordføraren fast.
Bilete: Ordførar i Kristiansand, Harald Furre, seier at det er framant for han at regnbogeflagget er assosiert med FRI. Teikninga på bilete er frå diplomet han fekk i samband med kåringa av årets ordførar. FOTO: Arkiv
FRI: – Det er ikkje FRI sitt flagg.
Bilete: Anna Charlotte Larsen meinar at verken FRI eller homo-rørsla har noko eigarskap i regnbogeflagget. FOTO: Kjartan Bjelland.
Leiar for FRI Sør, Anna Charlotte Larsen, er samd med ordførar Harald Furre. Ho seier at verken FRI eller homorørsla har eit eigarskap til regnbogeflagget, men at homofile har brukt det som eit symbol sidan slutten av sytti-talet.
– Homorørsla har ikkje eigarskap i det, men vi kjenner oss igjen i regnbogeflagget, og at det symboliserer vår kamp for menneskerettane. Det er fortsatt land med dødstraff for homofili, fortel Larsen.
Ho seier at ingen skal tvingast til å bruke symbol dei er ukomfortable med, og at ho no ynskjer eit møte med “Sammen for byen”-nettverket.
– Vi ynskjer gjerne å ha eit møte med dei kor vi kan reflektere høgt saman om desse tinga, seier FRI Sør-leiaren.
– Ja takk, det vil vi gjerne, svarar Erik Albert i Sammen for Byen på spørsmål om dei er interessert i det.
UiA-professor: – Begge grupper har rett.
Bilete: Martin Engebretsen seier at eit symbol kan bety ulike ting for ulike grupper, og at både “Sammen for byen” og ordføraren kan ha rett. FOTO: Universitetet i Agder.
Professor ved Nordisk og Mediefag ved UiA, Martin Engebretsen, seier at regnbogeflagget som symbol er opent, men at folk sine opplevingar gjer at det assosierast med LHBT-rørsla.
– Alle partane har delvis rett i det dei seier om at eit symbol kan ha ei basal betydning samstundes som ei enkeltgruppe kan ha brukt det så mykje at det assosieres til den gruppa. Det er assosiasjonane det er snakk om her, så konklusjonen blir at begge grupper har rett, seier Engebretsen.
Professor trur ikkje at ei gruppe sitt sterke forhold til flagget, ekskluderer den øvrige befolkninga frå å ha eit meir ope forhold til flagget. Han har likevel forståing for at nokon kan meine at flagget gjennom assosiasjonar tilhøyrer LHBT-rørsla.
– Dei som seier at det er eit samlande symbol som handlar om mangfald har rett i det. Samstundes er det slik at dei som har brukt flagget mest er nok knytta til LHBT-rørsla. Det betyr ikkje at dei eig det, men dei har nok historisk blitt knytta mest til det, avsluttar professoren.
Trener Nikola Trajkovic (til høyre) meget fornøyd med nysigneringen av Ante Knezovic. Foto: Knut Ove Kristiansen.
Trener Nikola Trajkovic, som har kjennskap til Ante fra tidligere, er godt fornøyd med signeringen og tror at den ennå unge keeperen vil gjøre en forskjell i laget. Laget rykket ned i fjor fra 2. divisjon på grunn av målforskjell. Klubben håper at Knezovic vil hjelpe klubben med å revansjere fjorårets nedrykk.
Knezovic har, i tillegg til Kristiansund, spilt for Førde og Bryne, og setter nå kursen mot Fløy og Sørlandet. Han påpeker at han ikke var spesielt fornøyd med været der han har bodd tidligere, og håper at Sørlandet leverer et klima han er mer komfortabel med.
God med ball i beina
Leder i Fløy Fotball, Knut Ove Kristiansen, og trener Nikola Trajkovic, forteller at Knezovic er en motivert og fin type som er veldig dedikert på det han holder på med. Han skal være god med ball i beina og dessuten en offensiv keeper. Kristiansen er meget fornøyd med signeringen og gleder seg til fortsettelsen.
Knezovic meddeler at han har jobbet intensivt den siste tiden for å få kjappere føtter, og resultatene vises. Han kom inn blant de raskeste på løpstesten laget hadde sist mandag, noe som er veldig uvanlig og imponerende til keeper å være.
Både klubben og Knezovic ser frem imot den kommende sesongen og håper å kunne gå seirende ut ved sesongslutt.
De fleste restauranter i Kristiansand har i år valgt å være med på “Spis ute-uka”, men det finnes allikevel de som ikke blir med på prosjektet, det er det ulike grunner til.
Ifølge Harald Ross Vestavik, som er prosjektleder for programmet, har økningen fra oppstarten i 2011 vært enorm.
– Vi har gått fra å være 12 restauranter til 48, noe som gir en økning på rundt 300 prosent.
Harald Ross Vestavik (t.h.) er prosjektleder for “Spis ute-uka”. Foto: Arkiv
Han forteller videre at han og kollegaene sender ut henvendelse til hver enkelt restaurant, og at de selv velger om de blir med.
– Alle velger selv å bli med, men de som ikke gjør det har ofte ulike grunner. Noen har ikke råd til det økonomiske når det gjelder markedsføringen og annonseringen. Andre får ikke lov av kjedene som styrer restaurantene, men det har ofte hendt at de allikevel har noen tilbud litt “under radaren”. Også er det de som rett og slett velger å ikke være med på tilbudene, fordi maten deres allerede er så billig, avslutter prosjektlederen.
– Asiatisk mat er billig fra før
Pret Thai er en av restaurantene som har tenker at maten deres allerede er billig nok.
– Asiatisk mat er ofte veldig billig fra før, og slik er det i vårt tilfelle også. Vi har derfor valgt å ikke være med på dette arrangementet enda, men kanskje er vi med fra neste år, forklarer daglig leder for Pret Thai.
Restaurant Østen deler samme oppfatning.
– Vi ser ingen grunn til å være med enda. Vi har allerede så billig mat her at det er ingen grunn for oss å bli med. Kanskje hadde det hjulpet oss med å få fler kunder, men vi vet ikke om det hadde lønnet seg økonomisk, forklarer daglig leder på Østen.
Barbarossa: – Lønner seg ikke økonomisk
Sadik Hasani som tidligere var “food & beverage” sjef på Clarion Hotel Ernst forklarer litt mer om grunner til at noen restauranter velger å ikke være med.
– Det er mange bedrifter som føler at de bruker penger på personal og råvarer enn de tjener på disse “spist ute uka” eller “spis for hundre”. Du må betale en sum for å være med på markedsføringen og reklamene, forklarer Hasani.
Det er slik det er tilfellet til Barbarossa Restaurant, Bar & Scene.
– Vi må først betale en sum, og så må vi gi en viss prosent av det vi tjener i løpet av uken, så vi tror ikke det vil lønne seg økonomisk for oss i år. Det kan godt være at vi blir med neste år, men i år har vi valgt å ikke være med, forklarer nest leder på Barbarossa.
Barbarossa er blant spisestedene som ikke deltar i det enorme spisetilbudet. Foto: Facebook
– Ofte får man også gjester som kun kjøper tilbudet med et glass vann på siden. Da tjener man ikke mye per gjest. Det hender også at man kan få klager av gjester som ikke er fornøyd med tilbudet og vil ha mer på en måte, avslutter Hasani.
Fredensborg skip. Malt av Ants Lepson (Foto via Kuben)
Regissør Ole Bernt Tellefsen, som tidligere har laget blant annet dokumentarfilmene “Med rett til å kapre” og “Svartedauden”, er nå i gang med et nytt dokumentarprosjekt som omhandler Norges aktive og ofte oversette rolle i den transatlantiske slavehandelen.
Ideen kom fra havets dyp
– Ideen om å lage en film om Fredensborg-forliset hadde jeg hatt lenge og kom egentlig fra produksjonsselskapet Media Service, fra Arendal, som også var med på å produsere “Svartedauden”. De hadde sittet på originalopptakene av opphentingen av skipsgjenstandene i årevis, forklarer Tellefsen.
i 1768 forliste Fredensborg utenfor Arendal da hun var på vei hjem til København fra St. Croix i Karribien. I 1974 ble det utført en dykkerekspedisjon for å se om det lå gjenstander igjen på dypet fra skipsforliset, det gjordet det i massevis.
Dykkerbilde Fredensborg. Foto: Alan Iversen. Her henter dykkerne opp et elfenben utenfor Arendal
Mye av videoopptakene fra opphentingen ble filmet av Leif Svalesen som var sørget for at mye av det som var om bord på skipet, som elfenben og lenker ble hentet opp. Han prøvde lenge å overbevise produksjonsselskapet om å lage en film om slaveskipet uten hell.
Regissør Ole Bernt Tellefsen. Foto: Hans-Martin Helle
“Det var Danmark, ikke Norge”
– Mange av de som hører om Norges involvering i slavehandelen tenker ofte ja, men det var Danmark-Norge med stor D og liten n, men mange av guvernørene i den dansk-norske kolonien Christiansborg (dagens Ghana, journ.anm.) var norske. Samtidig var en av de mest suksessfulle slavehandlerne i riket nordmannen Søren Scheldrup. Han var grunnleggeren av Fredensborg slavefort, som skipet senere ble oppkalt etter, forteller Tellefsen.
Han sier at det er åpenbart hvorfor denne delen av norsk historie ikke er allmennkunnskap, det er jo ikke akkurat noe man er stolt av i dag. Dette er den delen av Norgeshistorien svært få lærer om på skolen. Samtidig syntes han det er synd at denne historiske perioden i Norge ofte blir utelatt fra norske grunnskoler og at det kan virke litt som hykleri når vi lærer om alle de andre kolonimaktene som drev med slavehandel.
En av “hovedrollene” i filmen er den historiske personen Christian Runge, en ung gutt fra Arendal som kommer om bord som matros og blir slengt ut i det hele, helt uforskyldt. Roland og Samson blir også to sentrale bi karakterer.
Lanseres neste år
Tellefsen sier at filmingen forhåpentligvis vil begynne i juni og vil bli lansert av NRK, forhåpentligvis i begynnelsen av neste år. Filmen vil ha en spilletid på ca. 1 time. Begge de tidligere filmene ble vist på NRK og hadde m lag 500.000 seere hver.
Danmark-Norge under kolonitiden
Fra 16-1800-tallet hadde tvillingriket Danmark-Norge kolonier fra Jomfruøyene i karribien til Trankebar i India.
Den Dansk-Norske slavehandelen foregikk fra ca. 1670-1802 og om lag 100.000 slaver ble transportert over Atlanterhavet på dansk-norskeide skip.
I 1792 vedtok Danmark-Norge å forby slavehandel, loven trådde i kraft i 1803. Dermed ble Danmark-Norge det første europeiske landet som ulovliggjorde slavehandel.
Slavehandel på de dansk-norske øyene i Karribien fortsatte til 1848.
Bilete: Akademiet ynskjer å starte opp ein humanistisk grunnskule i Kristiansand. Det har Utdanningsdirektoratet sett ein stoppar for. FOTO: Akademiet.
I mai 2018 vedtok eit fleirtal av formannskapet i Kristiansand kommune at Akademiet Utdanning Norge skulle få opprette ein ny grunnskule i kommunen. Skulen skulle ha plass til opptil 120 elevar frå 1. til 10. trinn, og skulle vere bygd på livssynshumanismen. I søknaden dei sende til Kristiansand kommune sto det at dei ynskjer å vere “en premissleverandør for livsynshumanistiske verdier, med fokus på etikk, filosofi og kritisk tenkning”.
Statstilskot har ikkje kome elevane til gode
I førre veke avslo Utdanningsdirektoratet Akademiet Utdanning Norge sin søknad om etablering av ein ny kommersiell grunnskule i Kristiansand. Direktoratet seier at dei har avdekke fleire brot på friskulelova og at dei difor ikkje har tillit til personane bak Akademiet-kjeda.
I vedtaket frå direktoratet står det at “det er vår vurdering at oppstart av nye skoler i Akademiet-kjeden vil innebære risiko for at ytterligere statstilskudd ikke vil bli brukt i henhold til gjeldende regelverk … tilsynene har bl.a. vist at friskolene i tidligere driftsår har drevet med handel med nærstående selskap på vilkår som gjør at statstilskudd og skolepenger ikke har kommet elevene til gode.”
Vidare står det at “erfaringene frå tilsynene med de eksisterende skolene i Akademiet-kjeden tilsier at det er betydelig usikkerhet omkring hvorvidt nye skoler drevet av de samme aktørene vil oppfylle kravene i regelverket, og vi mener at tilliten til aktørene som står bak søknaden derfor er svekket.”
Akademiet: Vi er overraska over vedtaket.
Bilete: Kjetil Eide er ein av mennen bak Akademiet-kjeda. Han seier at han vart svært overraska av vedtaket frå Utdanningsdirektoratet. FOTO: Heltberg.no
Kjetil Eide er ein av tre menn bak Akademiet Utdanning Noreg som vert namngjeven i vedtaksbrevet. Han er busett i Drammen og seier på telefon at han ikkje kjenner seg att i det som utdanningsdirektoratet skriver i vedtaket.
– Vi er overraska over grunnlaget for avslaget. Vi skal lese grundig igjennom og så kjem vi sikkert til å anke avslaget til kunnskapsdepartement.
Eide seier at forholda som er omtalt i vedtaksbrevet er i frå så langt tilbake i tid som 2011, og at mange av lovene dei har brote har blitt vedteke i ettertid.
– Det som eigentleg har skjedd er at Utdanningsdirektoratet og kunnskapsdepartementet ynskjer ei innstamming av lovverket, men problemet er at dei lagar nye lovar og reglar no som skal ha tilbakevirkande kraft i 2010. Det var ingen som kunne ha forutsett dei lovendringane då. Det er ei lang rekke vurderinger som utdanningsdirektoratet innfører med tilbakevirkande kraft, seier Eide.
I 2017 gikk Kunnskapsdepartementet til sak mot Akademiet, grunna at dei meinte at dei betalte alt for høge leasingprisar på Macbook til eit anna selskap knytta til Akademiet. Det enda med at Lagmannsretten ga Akademiet medhald.
– Då vi starta opp med skuledrift i 2004 så beskreiv vi vår modell der vi hadde eit selskap som skulle levere effektive produkter til våre skular. Vi har kjøpt noko utstyr, som Mac til elevane og slike ting frå vårt skuledriftsselskap. Vi har ikkje gjort noko anna enn vi sa at vi skulle gjere.
Styreleiar for Kristiansand Grunnskole, Rune Dalsbø, ynskjer ikkje å uttale seg i saka.
Politikarane ynskjer ikkje å kommentere
I mai sikra eit fleirtal i formannskapet i Kristiansand beståande av Høgre, Framstegspartiet, Venste og Kristelig Folkeparti at Akademiet-kjeda skulle få opprette Kristiansand Grunnskole.
– Å ha moglegheit til å velge noko anna er ein styrke. Vi meiner at privatskular er med og gjere Kristiansand-skulen betre, og triggar dei til å sjå kva dei andre gjer bra, sa Høgre sin gruppeleiar i bystyret, Renate Hægeland, den gongen.
Hægeland seier i dag til Sørnett at ho ikkje har lese vedtaket, og at ho difor ikkje ynskjer å uttale seg om saka. Heller ikkje Arve Stokkelien (H) i Oppvekststyret i Kristiansand kommune har lese vedtaket, og han ynskjer difor heller ikkje å kommentere saka.
Siden 2006 har lag Ulsrud vært Norges soleklart beste curling-lag. Laget bestående av Thomas Ulsrud (skip), Torger Nergård (treer), Christoffer Svae (toer) og Håvard Vad Petersson (ener) har tatt en rekke medaljer fra mesterskap, blant annet sølv fra OL i Vancouver i 2010 og VM-gull i 2014. Laget også har en smått utrolig rekke med 10 strake EM-medaljer fra 2006 til 2016 hvor av to er gull (2010 og 2011). De har dominert norsk curling i mange år, men nå kan det snart være over.
De to siste verdensmesterskapene har det vært Team Minera Skifer med skip Steffen Walstad som har representert Norge, lag Ulsrud ble også vraket til EM i Tallin i november i fjor for første gang på 12 år. Det kan virke som det er et generasjonsskifte er på gang i norsk curling.
Må vinne
I helgen er det curling-NM i Haugesund. Spenningen ligger også her på hvem som kommer til å gå seirende ut av duellen lag Ulsrud mot lag Walstad.
– Vinneren i helga går til VM i Canada, det er spesielt å kunne dra til et VM i Canada, og det er jo selvfølgelig noe vi ønsker, sier Håvard Vad Petersson.
Fokusert: Håvard Vad Petersson er ener for team Ulsrud
Vad Petersson kommer fra Arendal, har spilt curling i mange år, og vært en del av team Ulsrud siden 2007. Laget har vært Norges landslag siden 2006. Han trener i ofte i Idda Arena i Kristiansand, men mindre i år en før.
– Ja, vi har ikke trent like mye curling i år. OL i Pyeongchang i 2018 var det siste store målet, og vi spiller mer bare for å spille. Men å vinne NM og komme til VM er fortsatt noe vi ønsker.
Slutten på en era
Ulsrud (47), Nergård (44), Svae (36) og Vad Petersson (35) er alle for veteraner å regne, og alle har oppnådd mye i sine karrierer. Nå da den yngre garde med lag Walstad er på vei opp, så kan det bety at NM til helgen være det siste mesterskapet for lag Ulsrud.
Lag Walstad har vært det beste laget de siste årene. De har vunnet NM de to siste årene og kan nok regnes som favoritter. Det er lag Walstad som i hovedsak har vært Norges lag i verdenscupen så langt i år. Lag Ulsrud har kun deltatt på en turnering i verdenscupen. Spørsmålet er om rutinen kan veie opp for de manglende treningstimene og gi lag Ulsrud en NM-tittel og en billett til VM.
UNDERVISNING: Ida Blomli Kjøstvedt benytter dagen til å fortelle elevene om samisk kultur og litt om sin egen bakgrunn.
Ida Blomli Kjøstvedt er en av lærerne ved 6.klassetrinn på Lovisenlund skole. Hun er samisk, en av de få her i Kristiansand, og i forbindelse med nasjonaldagen er hun kledd i den tradisjonelle finstasen, kofte.
Har du arvet koften din?
– Nei, denne er sydd til meg. Det finnes flere forskjellige typer, dette er en sjøsamisk kofte som heter Lyngen-kofta, navngitt etter nabokommunen. Det blir som en bunad, de er forskjellig etter hvor man kommer fra.
Hvor er du fra?
– Jeg kommer fra Kåfjord kommune, en samisk kommune i Nord-Troms. Flyttet hit i 2011, når jeg begynte lærestudier ved UiA og har, med unntak av et kort opphold i Bardufoss, bodd her siden.
– Kåfjord er opprinnelig en sjøsamisk og kvensk kommune, men “fornorskingen” har tatt godt tak i kommunen, så mange vil ikke vedkjenne seg sin samiske identitet. Selv om deres besteforeldre var samisk talende, så vil de være norsk, sier Ida.
Forbudt med samisk
Hun forteller at hun fikk kofta når hun var 14 år. Når hun gikk på barneskolen var moren hennes opptatt av at hun skulle lære seg samisk, noe de andre ungene ertet henne litt for.
FINSTAS: Koften er samenes tradisjonelle plagg. Denne versjonen heter Lyngen-kofte, og er oppkalt etter nabokommunen der Ida kommer fra.
Man skal jo ikke så langt tilbake i tid før det var forbudt å snakke og kle seg samisk?
– Nei, man skal ikke det. Mine besteforeldre hadde samisk som sitt morsmål, men de ville ikke lære det videre til mine foreldre, fordi man helst skulle være norsk. Det er mer de siste årene, i min generasjon, at man har begynt å ta tilbake den samiske identiteten og sier at man er samisk, forteller Kjøstvedt.
Hun markerer dagen med å ta på seg kofte, og siden hun er på jobb, benytter hun muligheten til å gå rundt hos de andre klassene å fortelle ungene litt om samisk kultur og det å være samisk.
Feires denne dagen mer oppe i nord, enn her i sør?
– Jeg tror kanskje ikke at det feires mer, i hvert fall ikke med min familie, men det er litt forskjellig hva folk gjør det til. Det blir ikke det samme som på 17.mai f.eks. Siden vi ikke er like mange, så er ikke opplegget så stort.
– Vi markerte denne dagen under oppveksten min. Når jeg gikk på barneskolen, så lagde vi litt samisk mat og hadde noen aktiviteter utendørs. Jeg er i fra en veldig liten bygd, så det har egentlig ikke vært noen tradisjon for å gå i tog, sier Kjøstvedt.
Fordypning i samisk kultur
6.trinn på Lovisenlund skole har de siste 4 ukene fordypet seg i samisk kultur og språk. Kontaktlærer ved klasse 6A, Anne-Lise Stangenes, forteller litt om det elevene har gjort.
– Alle elevene har fått et eget hefte med mye forskjellige informasjon om samenes kultur. Mat, klesdrakt, runebommen (samisk tromme), og diverse ord vi trukket ut ifra språket. Vi har jobbet med joik, elevene har lagd sin egen joik og vi har trukket inn artisten Mari Boine i læringen.
Anne-Lise Stangenes er lærer ved Lovisenlund skole. (Foto: arkiv)
– De har undersøkt på nett og snakket sammen i læringsgrupper. Vi har fordypet oss i rasisme og raseskille i forbindelse med diskrimineringen av samene. Historien om “fornorsking” og det at samene ble presset til å glemme sitt eget språk og tvunget til å snakke norsk, sier Stangenes.
Hun forteller at menneskerettighetene har vært et overordnet tema, og at dette bygger videre på det de har lært før om andre emner.
– Fokuset på samisk kultur avsluttes i dag, i forbindelse med samefolkets nasjonaldag. Vi skal ha en prøve om temaet, og se på film om samisk kultur, avslutter Stangenes.
Oslo kommune flagger i år for første gang med samiske flagg på Rådhusplassen i tillegg til Borggården. Samenes nasjonalsang, Sámi soga lávlla, spilles på Rådhusets klokkespill under flaggheisingseremonien.
-Jeg tror ikke diett er løsningen dersom man vil gå ned i vekt. En diett går for en kort periode, ikke i det lange løp, sier Hege Hushovd som er utdannet kostholdsveileder. Hun hadde denne uken et foredrag om kosthold og livsstil for rundt 200 personer i Kristiansand.
-Diett er ikke løsningen!
-Dersom man ønsker å ha en sunn livsstil, er det viktig å tenke på små sunne endringene i hverdagen som man kan leve med over tid. Du skal ta vare på kostholdet ditt, bare gjøre det litt sunnere ved å velge litt annerledes. Det kan være å ha grove tortilla lefser til tacoen fremfor fine, lage pizza med litt grovere mel, ha lettost fremfor vanlig og kesam fremfor rømme. Dette er små endringer som kan ha stor betydning, forteller Hushovd.
Fedme og overvekt har økt siden 1970-tallet, det viser en undersøkelse gjort ved Folkehelseinstituttet. 25 prosent av ungdom og ca 20 prosent av voksne fra 40-45 år har fedme. Helseundersøkelsen gjort i Nord-Trøndelag viser til at de fleste voksne har overvekt eller fedme, mens mindretallet har normal vekt. Fedme medvirker til cirka 2400 dødsfall årlig, grunnet hjerte- og karsykdommer, diabetes eller andre kroniske sykdommer.
Sunn mat trenger nødvendigvis ikke å være kjedelig. Hushovd er aktiv på Instagram, der hun legger ut spennende matretter for å inspirere følgerne sine.
-Det vil ta tid å nå det målet du har satt deg, om det er å gå ned i vekt eller opp. Det handler om å være konsistent, og ikke falle av sporet når du får motgang.
Liv Karin Evensen, Anette Bongsted, Hege Hushovd. Foto: Eirik Langemyr
-Skaff hjelp!
-Mange tror at det å gå ned i vekt er lettere enn forventet, men det er en kamp som innebærer mange oppturer og nedturer. En som kan veilede deg gjennom tunge tider vil jeg anbefale, slik at man ikke mister motivasjonen og progresjonen.
Anette Bongsted som tok del i foredraget har selv vært kunde hos Hushovd, og forteller litt om motgangen hun opplevde.
Anette Bongsted
-Bare det å spør om hjelp var vanskelig, men det er den beste avgjørelsen jeg kunne ha gjort. Det var en periode der jeg veide meg flere ganger om dagen, det var en tung periode for meg, fordi jeg ikke så noe fremgang. Nå kan jeg ikke huske sist jeg veide meg, jeg bryr meg ikke lenger. Det viktigste er at kroppen fungerer, jeg har masse energi og jeg trives med min nye livsstil, sier Anette.
-Ikke glem å kos deg!
-Selv om det er mye fokus på å spise sunt, er det viktig å unne seg noe godt en gang i blant! Husk at dette skal være en livsstil, og en sjokolade i ny og ne vil ikke ødelegge resultatene. Det er viktig å finne balansen i livet, og er du generell sunn og aktiv, ja så er det også rom for å kose seg litt. Men husk…alt med måte;)
5 tips som kan hjelpe for å få en sunnere livsstil
Bytt ut storfe-kjøttdeig med karbonadekjøttdeig. Karbonadekjøtt deg inneholder 5g fett per 100g, mens storfe-kjøttdeig inneholder 14g.
Bytt ut saus med krydder! Krydder inneholder færre kalorier, og inneholder heller ikke smør eller olje.
Er du småsulten? Kjøp deg en proteinbar istedenfor en sjokolade! Den vil holde deg lengre mett.
Kom deg ut av de dårlige vanene! Drikker du sukkerholdig Cola i hverdagen? Start med saft. Ta mindre mengder saft hver gang, til du tilslutt klarer å drikke vann!
Det vil ta tid! Vær tålmodig og respekter kroppen din. Spiser du sunt i en lengre periode vil den gode maten være bedre når du først spiser det!
“Aqualama” på håndballkamp. Foto: Dorthe Henriksen
Det som startet som en spøk ble til virkelighet. Ideen å få en lama som maskot kom fra små som sier “Aqualama” istedenfor for Aquarama. Da Aquarama fant ut at de skulle ha en maskot til fem års jubileumet testet de ut mange ulike dyr, men ingen klarte å utkonkurrere lamaen.
– Mange bad som har maskoter, da vanndyr, vi syntes det var gøy og ha noe annet. Sier Cathrine N Wilson som er fagansvarlig for butikk og resepsjon på Aquarama.
Maskot
En maskot er en person, dyr eller et objekt som skal bringe lykke til en gruppe.
(kilde: Merriam Webster Dictionary)
På Aquarama er det mye forskjellig å finne på. Man kan være på spa, bad og trene. I april 2018 arrangerte Aquarama VM i vannsklie. Ikke nok med dette, så har de også laget en egen sang til “Aqualama”, den kan du høre på lenger ned i artikkelen.
Selv om “Aqualama” går rundt bassengene, er det ikke det eneste han gjør. “Aqualama” danser med barna, tuller med voksne gir “high fives”, leker, flosser (dansen), hjelper til med lykkehjul snurring, signerer “Aqualama” barnebok og andre gøye ting som skjer. I tillegg elsker han å danse til “Aqualama” låten.
Fra venstre: Tom Rasmussen, AquaLama, Unni Mesel (Adm. Dir). Nederst: Cathrine Wilson. Foto: Aquarama
Noen mennesker kan kanskje tro at barn blir redde når en stor lama går rundt om kring, men det er ikke et stort problem som “Aqualma” har.
– Noen barn er skeptiske og noen vil ikke bort i det heletatt, men de alle fleste elsker “Aqualama”. De vil ha klemmer, kos og high fives. Mange barn digger å danse med laman. Sier Wilson.
Når man går rundt og er aktiv på badet som er ganske varmt fra før, er det ikke rart man blir veldig varm når man er i aktivitet og har på seg en diger maskotdrakt. Det “Aqualama” gjør for å ikke bli for varm er å ta korte runder i badet for så å gjøre andre ting.
“Aqualma” sitt jubileum på Aquarama er 22. mars, men selv om Aquarama ikke har planlagt noe spesielt til 1 års dagen hans kan man møte “Aqualama” mye fremover.
-Vi skal ikke gjøre noe til 1 års dagen da han kun har bodd hos oss 1 år. Han var alt født i Peru. Lama blir å møte lørdager frem over og i hele vinterferien og andre skoleferier forteller Wilson.
Obs! Vi gjør oppmerksom om at overgangvinduet i Norge er åpent fra 9. januar – 1. april, så overganger og endring på lagene kan forekomme.
Sandefjord (1. plass)
Sandefjord Fotball, logo
Trener: Martí Cifuentes
Sandefjord endte fjorårets sesong med et nedrykk fra Eliteserien med en dårlig start på sesongen for laget fra Vestfold. Til tross for en bedre avslutning etter signeringen av den nye manageren, Martí Cifuentes, som fikk de til å se ut som et bedre fotballag. Sandefjord er på papiret et godt og solid lag som kommer til å slå godt fra seg i årets OBOS-liga, og er en av favorittene til å rykke rett opp. Dette er et lag med ambisjoner til å bli et solid Eliteserielag. Vi anser dette som det sterkeste laget denne sesongen i ligaen, og regner med at de kommer til å vinne ligaen. Sandefjord møter KFUM Oslo hjemme til første seriekamp.
Spillere inn: Sabawon Shamohammad (tilbake fra lån), Alf Øyvind Aslesen (tilbake fra lån), Herman Solberg Nilsen (tilbake fra lån), Stefan Mladenovic (Odd), Tobias Hammer Svendsen (Lån fra Molde), Brice Wembangomo (Jerv), Vidar Ari Jònsson (Brann), Alberto «Tito» Ortiz Moreno (CF Reus Deportivo)
Spillere ut: Stian Ringstad (tilbake til Strømsgodset etter lån), Fitim Azemi (tilbake til Vålerenga etter lån), Pau Morer (kontrakt utgått), Eirik Holmen Johansen (Brann), Victor Demba Bindia (Al-Wehdat SC), Håkon Holmefjord Lorentzen (kontrakt utgått), Marius Jacobsen (Fram Larvik), Henrik Dunsby (FK Tønsberg).
Start (2. plass)
IK Start, logo
Trener: Kjetil Rekdal
Laget fra Kristiansand rykket ned fra Eliteserien i fjor etter en skuffende sesong. Til tross for trenerbytte fikk ikke trener Kjetil Rekdal nok tid til å få de glade sørlendingene til å berge plassen. Start er en ambisiøs klubb som hadde et mål om å være blant Norges beste klubber innen en fire års tid, etter at Starts sportslige leder Tor Kristian Karlsen kom til klubben i 2017. Laget som spiller sine kamper på Sparebanken Sør Arena har hentet inn noen spennende nykommere som kan bli unnværlige denne sesongen. Start er en av Norges største klubber, som så absolutt hører hjemme i Eliteserien. Vi har stor tro på at mannen fra Rekdal utenfor Molde vil få Start tilbake til den øverste ligaen i Norge på første forsøk. De gule fra Sørlandet møter Aalesund hjemme i første seriekamp til en toppkamp.
Spillere inn: Joackim Jørgensen (Sarpsborg 08), Isac Lidberg (tilbake fra HamKam etter lån), Michael Olusoji Ogungbaro (tilbake fra Åsane etter lån), Mikal Ugland (tilbake fra Fløy etter lån), Philip Sandvik Aukland (tilbake fra Arendal etter lån), Kristján Flóki Finnbogason (tilbake fra Brommapojkarna, Sverige etter lån), Alexander Pedersen (Hønefoss), Jesper Normann Daland (Stabæk).
Spillere ut: Håkon Opdal (Brann), Andreas Hollingen (kontrakt utgått), Simon Larsen (Jerv), Benjamin Boujar (Jerv), Elliot Käck (Djurgården, Sverige), Herolind Shala (kontrakt utgått), Dennis Antwi (kontrakt terminert), Niklas Sandberg (Haugesund).
Aalesund (3. plass)
Logo for Aalesund FK
Trener: Lars Bohinen
Lars Bohinens menn forbereder seg på en ny sesong i OBOS-ligaen. Det så lenge ut som at Aalesund skulle klare opprykket tilbake til Eliteserien på første forsøk etter nedrykket i 2017. Laget endte tilslutt på en tredjeplass som ga en kvalifiseringskamp mot Eliteserielaget Stabæk, som endte i et jevnt tap. Laget fra Møre og Romsdal er en av de heteste kandidatene til å rykke opp denne sesongen, med en rekke unge lovende spillere, og noen etablerte, som for eksempel fjorårets kaptein, Fredrik Carlsen. Med forsterkninger som har kommet inn, så ser det ut som mannskapet til Lars Bohinen vil bite godt fra seg denne sesongen i OBOS. Det vil nok bli jevnt i toppen av tabellen, og nok en kvalifiseringskamp for sunnmøringene skal man ikke se bort ifra. De spilte uavgjort i sin treningskamp mot Brattvåg (3-3). Deres første kamp i OBOS-ligaen blir en skikkelig toppkamp mot IK Start, som spås som en av kandidatene til å rykke opp til Eliteserien
Spillere inn: Niklas Castro (Kongsvinger), Perry Orry Larsen (Brann), Valmir Bersiha (tilbake fra lån), Tega George (Kjelsås), Kristoffer Hay (Vålerenga).
Spillere ut: Adam Örn Arnarson (Kontrakt utgått), Jens Petter Hauge (Tilbake til Bodø/Glimt etter lån), Nikola Tkalkic (Tilbake til Sarpsborg etter lån).
Sogndal (4. plass)
Sogndal Fotball, logo
Trener: Eirik Bakke
Sogndal endte fjorårets sesong på en solid 4. plass som ga de muligheten til å rykke opp til Eliteserien. Bakkes menn møtte Aalesund i en kvalifiseringskamp som de tapte. Sogndal virker som et solid lag som vil være med å kjempe om opprykk. Klubben har mistet en del erfarne spillere i Kjetil Wæhler og Bjørn Helge Riise, som var viktige i fjorårets sesong. Det blir spennende å se hvordan Bakke vil løse dette, men vi mener at erfaringa til den tidligere Leeds-spilleren vil få mannskapet på riktig spor. Sogndal møter Sandes Ulf hjemme til første seriekamp.
Spillere inn: Fredrik Flo (tilbake fra lån i Fana), Christian Kjetil Haug (tilbake fra lån i Elverum), Håvard Hetle (tilbake fra lån i Stryn), Stefan Antonijevic (Lillestrøm).
Spillere ut: Kjetil Wæhler (kontrakt utgått), Akeem Latifu (kontrakt terminert), Bjørn Helge Riise (lagt opp), Lars Christian Kjemhus (kontrakt utgått), Nikita Baranov (Beroe Stara Zagora, Bulgaria), Kasper Nissen (Florø).
Nest-Sotra (5. plass)
Nest-Sotra, logo
Trener: Steffen Landro
Laget fra Sotra utenfor Bergen landet i fjor på en pen 6. plass som ga dem muligheten til opprykk gjennom en kvalifiseringskamp, der de måtte se seg slått av Aalesund. De har i år hentet en rekke spennende forsterkninger som skal hjelpe dem om å kjempe på ny om opprykk til Eliteserien. Med en rekke spillere inn, så drar en del spillere ut som var viktige bidragsytere fra fjorårets sesong. Det ser ut som Nest-Sotra har vært gode med å få inn erstatninger, så gjenstår det å se om spillelogistikken leverer. De har hentet en del lokale talenter fra distriktene, som Senai Hagos og Jonas Hesterun fra Åsane, som skal bli spennende å følge i år. Nest-Sotra møter Raufoss hjemme i første runde. Vi tror Nest-Sotra vil være med å utfordre lagene i topp om en plass til Norges gjeveste liga.
Spillere inn: Joachim Sæle Westerheim (tilbake fra lån), Vladan Radojkic (Lysekloster), Jefferson David Concalo de Souza (Brodd), Jo Sondre Aas (Levanger), Kristoffer Velde (Lån fra Haugesund), Lee Rochester Sørensen (Køge), Markus Olsen Pettersen (Lån fra Brann), Senai Hagos (Åsane), Jonas Hesterun (Åsane).
Spillere ut: Egil Selvik (tilbake til Sandes Ulf fra lån), Oliver Kjærgaard (tilbake til Tromsø fra lån), Sherko Faiqi (tilbake til Sirius fra lån), Jacob Palander (tilbake Trelleborg fra lån), Hans Cirak (Kristiansund), Sondre Liseth (Mjøndalen), Petter Havsgård Martinsen (Bryne), Morten Bjørlo (kontrakt utgått), Bendik Dybdal Torset (kontrakt utgått), Kristoffer Bidne (Sotra)
Ull/Kisa (6. plass)
Ull/Kisa, logo
Trener: Trond Fredriksen
Ull/Kisa endte i fjor på en imponerende 5. plass i OBOS-ligaen. Mannskapet til Trond Fredriksen fikk sjansen til å kvalifisere seg om opprykk til Eliteserien, men tapte mot Sogndal i første kvalifiseringskamp, og måtte se seg i ny sesong i OBOS. Laget fra Jessheim har mistet en av lagets viktigste spillere i Lars Jørgen Salvesen, som vil bli et stort tap for Ullensaker-kommunen. Det sies at en mann ikke er hele laget, så vi tror fortsatt at Ull/Kisa vil være en av topplagene i også denne sesongen. Vi tror på bakgrunn av tidligere prestasjoner at de vil være med å kjempe om en plass til Eliteserien for 2020. Ull/Kisa møter Strømmen borte i første seriekamp.
Spillere inn: Sverre Hjelle Økland (Kristiansund)
Spillere ut: Truls Jørstad (kontrakt utgått), Jan Tore Amundsen (kontrakt utgått), Fredrik Johansen Mundal (kontrakt terminert), Emmanuel Troudart (kontrakt utgått), Mats André Kaland (kontrakt utgått), Nicolay Solberg (Fredrikstad), Lars Jørgen Salvesen (Sarpsborg 08).
Skeid (7. plass)
Skeid Fotball, logo
Trener: Tom Nordlie
Den gamle storklubben fra Oslo er en av tre klubber som rykket opp til OBOS-ligaen forrige sesong. Skeid blir et spennende lag å følge med på i år. Et lag som har mange spennende, unge og lokale spillere. Tom Nordlie er en erfaren trener som har mye erfaring fra blant annet Eliteserien, og som nå har fått Skeid til å kjempe i Norges nest øverste divisjon. Sammen med assistenttrener Morten Berre, som har mye Eliteserie-erfaring, tror vi at fundamentet i Skeid vil gjøre det godt i årets OBOS. Vi har tro på at hovedstadslaget vil komme inn i ligaen som et friskt pust, og overleve komfortabelt. Skeid møter HamKam hjemme i første seriekamp.
Spillere ut: Bendik Lind (kontrakt utgått), Kevin Mankowitz (Grorud).
HamKam (8. plass)
Hamarkameratene, logo
Trener: Gaute Ugelstad Helstrup
Fjorårets sesong endte med en 9. plass for Hamarkameratene. En del nye signeringer kan være med på å gjøre laget fra Hamar til en vanskelig nøtt å knekke for motstanderne. De har blant annet signert en landslagsstopper fra Færøyene med navn Odmar Færø som kan bidra til å tette igjen buret, og gi godt fra seg i duellspillet. Vi ser for oss at de i år som i fjor kommer til å kjempe sammen med de andre middelhavsfarerne i ligaen. De hvite og grønne kameratene møter Skeid i sin første kamp borte.
Spillere inn: Jonas Enkerud (Elverum), Steffen Skogvang Pedersen (Tromsdalen), Lars-Gunnar Johnsen (Tromsdalen), Petter Mathias Olsen (Lån fra Lillestrøm), Hans Julius Eriksen Nordbye (Tromsø), Odmar Færø (B36 Torshavn)
Spillere ut: Peder Nersveen (kontrakt utgått), Ivar Sollie Rønning (Ranheim), Marco Priis Jørgensen (kontrakt utgått), Isac Lidberg (tilbake til Start etter lån), Look Sa Nicholas Kengkhetkid Mickelson (Strømsgodset), Christian Dahle Borchgrevink (tilbake til Vålerenga etter lån), Ådne Midtskogen (Elverum), Truls Jevne Hagen (Moelven), Lars Brotangen (Moelven), Lars Larsson Jendal (lån til Asker ut sesongen), Sander Eng Strand (lån til Elverum ut sesongen), Xander Houtkoop (kontrakt utgått), Tobias Tandberg Gran (kontrakt utgått)
Kongsvinger (9. plass)
Kongsvinger IL Toppfotball, logo
Trener: Vitor Gazimba
KIL havnet til slutt på 8. plass i fjorårets sesong av OBOS-ligaen. Kongsvinger spilte uavgjort i årets første treningskamp mot Elverum (1-1). Her har det også blitt en del spillere som har forlatt klubben, og få som har kommet inn. De fortsetter oppkjøringa i Marbella på treningsleir for å bli best mulig forberedt på en tøff sesong. KIL har en fin tradisjon med å selge spillerne sine ut til større klubber, og kan kategoriseres som en fin utviklingsklubb. Nylig dro den russiske keeperen Aleksey Gorodovoy til den russiske storklubben Rubin Kazan. Kongsvinger møter Notodden hjemme i første runde. Laget har fortsatt tid til å signere flere forsterkninger i dette overgangsvinduet, men vi tror de vil falle en plass ned denne sesongen.
Spillere inn: Martin Tangen Vinjor (Tilbake fra lån), Ludvig Halvorsen Langrekken (Tilbake fra lån), Ville Jalasto (HJK Helsinki)
Spillere ut: Niklas Castro (Aalesund), Johan Peter Wennberg (Florøt), Markus Skjellum Nyambwogi (Kontrakt utgått), Shuaibu Lalle Ibrahim (Tilbake til Haugesund etter lån), Fredrik Sjølstad (Molde), Aleksey Gorodovoy (kontrakt utgått), Tobias Trautner (kontrakt utgått), Arnold Otieno Origi (kontrakt utgått), Idar Nordby Lysgård (Skeid).
KFUM Oslo (10. plass)
KFUM-Kameratene Oslo, logo
Trener: Jørgen Isnes
KFUM Oslo er et av de nyopprykkede lagene i denne sesongens OBOS-liga etter en 2. plass i Postnord-ligaen avd. 2 (divisjonen under). «Kåffa» blir et spennende lag å følge i år, med en rekke unge, spennende spillere, og rutinerte og etablerte spillere. Signeringen av tidligere Vålerenga spiller Daniel Fredheim Holm indikerer på at de har ambisjoner til å etablere seg som et solid OBOS-lag. Alle ligaer har et lag som overrasker, og vi mener at laget fra Oslo kan bli sesongens overraskelse. De møter Sandefjord borte i første serierunde. Vi mener at KFUM Oslo vil unngå kampen om nedrykk, men heller ikke være en utfordrer til opprykk.
Spillere inn: Daniel Fredheim Holm (Vålerenga), Kristian Brix (Sandes Ulf), Abdul-Basit Agouda (Stabæk
Spillere ut:
Sandes Ulf (11. plass)
Sandes Ulf, logo
Trener: Bengt Sæternes
Sandes Ulf endte sesongen i fjor med en 10. plass i ligaen med god margin fra nedrykk. Vi spår nok en sesong med grei skuring for overlevelse i 2019. Med en del spillere som har forlatt klubben, og noen inn, tyder det på at laget fra Sandes må spille inn en ny 11-er, noe som kan ta tid før relasjonene sitter. Vi tror laget fra Rogaland kommer til å ende nokså midt på tabellen i år som i fjor. Sandes Ulf møter Sogndal borte i årets første seriekamp.
Spillere inn: Adrian Berntsen (Brodd), Egil Selvik (tilbake fra lån i Nest-Sotra), Ingvald Halgunset (Vidar), Johannes Laaksonen (SJK Seinäjoki, Finland)
Laget fra Tromsø kom til slutt på en pen 7. plass i fjor, en plass fra å kvalifisere seg til kampene om opprykk. Laget fra Troms har en god stabilitet i laget, og håper nok på å gjenskape fjorårets sesong. Tromsdalen har gjort mye utskiftinger denne sesongen. De har hentet inn mange lokale spillere fra rundt om i Nord-Norge, som er positivt for lokalsamfunnet. De har nok et håp om å bli en utfordrer til storebror Tromsø IL på sikt, men vi tror ikke de vil møtes i samme liga neste sesong. Tromsdalen tror vi kommer til å få en overkommelig sesong fra nedrykk, men vil heller ikke nå for langt opp. Tromsdalen møter Jerv hjemme til første seriekamp.
Spillere inn: Robin Lorentzen (Rosenborg), Thomas Kind Bendiksen (kontraktsløs), Henrik Åsali Hanssen (Tromsø), Andreas Hanssen (Byåsen), Gabriel Andersen (Harstad), Sander Finjord Ringberg (Harstad), Thomas Braaten (Alta).
Spillere ut: Mehdi Dioury (tilbake til Tromsø etter lån), August Mikkelsen (tilbake til Tromsø etter lån), Henrik Johnsgård (tilbake til Tromsø etter lån), Kristoffer Hay (tilbake til Vålerenga etter lån), Steffen Skogvang Pedersen (HamKam), Lars-Gunnar Johnsen (HamKam), Mohammed Ahamed (kontrakt utgått), Marius Wennersteen Berntzen (Strømmen), Tor Martin Mienna (kontrakt utgått), Tobias Nygård Vibe (IFK Helsingfors, Finland), Anders Elvegård Jenssen (kontrakt utgått), Mathias Dahl Abelsen (Skeid).
Jerv (13. plass)
Fotballklubben Jerv, logo
Trener: Arne Sandstø
Laget fra Grimstad havnet i fjor på en skuffende 13.plass i OBOS-ligaen, en plass over trygg grunn. Arne Sandstøs menn har hatt et dalende kurve etter at 2016 sesongen endte i en 3.plass, og en kvalifiseringskamp mot IK Start om en plass i Eliteserien, som dessverre for dem endte i et tap. Sesongen etter i 2017 havnet laget på 13. plass, og holdt samme tradisjonen i fjor. Mye utskiftinger har gjort at FK Jerv har variert i prestasjonene de siste årene. Laget fra Aust-Agder har en ung stall, som skal bli spennende å følge med på. Laget har gjort det greit i sine to treningskamper hittil med en seier mot Vindbjart fra 2. divisjon (7-0), og uavgjort mot sin ligarival Notodden (1-1). Det tyder på at Jerv går for en lik plassering fra fjoråret på tabellen. Jerv møter Tromsdalen borte i første serierunde.
Spillere inn: Torje Wichne (Fløy), Halvor Hovstad (Tilbake fra lån), Simon Larsen (Start), Benjamin Boujar (Start).
Spillere ut: Tor Andre Skimmeland (Bryne), Ulrik Reinaldo Berglann (Arendal), Sean Okoli (Kontrakt utgått), Glenn Andersen (lagt opp), Alexander Lind (Lagt opp), Marc Nordqvist (Tilbake til lån IFK Mariehamn etter lån), Simen Aanonsen (Vindbjart), Andreas Hagen (Fredrikstad), Brice Wembangomo (Sandefjord).
Notodden (14. plass)
Notodden FK, logo
Trener: Kenneth Dokken
Laget fra Telemark overlevde til slutt sesongen i fjor i OBOS med en 12. plass, til tross for en frisk åpning på sesongen. Fortsatt mye av det samme mannskapet som i fjor, men de har signert en spiller fra egne rekker på 16 år. Det blir spennende å følge med på om han får slippe litt til i noen kamper. De solgte nylig toppspissen sin, Erlend Hustad til Brann. Men han blir å se også denne sesongen, før han drar videre til Bergen til sommeren. Vi tror at Notodden vil få en tøff kamp om å overleve også denne sesongen. De møter Kongsvinger borte i første serierunde.
Spillere inn: Espen Mogen Hagen (signert proffkontrakt fra eget akademi)
Spillere ut: Amani Mbedule (tilbake til Sarpsborg fra lån), Erlend Hustad (slutter seg til Brann sommeren 2019).
Strømmen (15. plass)
Strømmen Idrettsforening
Trener: Ole Martin Nesselquist
Strømmen endte forrige sesong på en 11.plass som ga dem fornyet kontrakt i OBOS-ligaen. Laget fra Skedsmo kommune tror vi kommer til å få en langt mindre komfortabel sesong i vente. Med en rekke lånte og vesentlige spillere borte, har stallen blitt betydelig svekket, noe som gjør at laget vil måtte jobbe hardt hvis de skal klare å unngå nedrykk. Vi anser Strømmen som det nest dårligste laget i ligaen, og tror sesongen ender med et direkte nedrykk. Strømmen møter Ulll/Kisa hjemme i første seriekamp.
Spillere inn: Mac Laham (Fram Larvik), Sivert Gussiås (lån fra Molde ut sesongen), John Olav Norheim (Fløy), Marius Wennersteen Berntzen (Tromsdalen).
Spillere ut: Ebiye Moses (tilbake til Lillestrøm etter lån), Charles Ezeh (tilbake til Lillestrøm etter lån), Steve Saint-Duc (tilbake til Los Angeles FC, USA etter lån), Petter Mathias Olsen (tilbake til Lillestrøm etter lån), Sindre Mauritz-Hansen (tilbake til Stabæk etter lån), Alexander Ruud Tveter (tilbake til Sarpsborg 08 etter lån).
Raufoss (16. plass)
Raufoss Fotball, logo
Trener: Christian Johnsen
Raufoss er også en nykommer til årets OBOS-liga etter opprykket fra Postnord-ligaen avd. 1. Laget fra Oppland var sist oppe i denne divisjonen 2016, og endte da med sisteplass og nedrykk. De er i år klare for en ny runde i den nest gjeveste ligaen, der de håper på å berge plassen. Årets fire treningskamper har endt med tre tap, og en seier. Vi tror at laget fra vestre Toten vil ende på en knepen sisteplass. Raufoss møter Nest-Sotra borte i første seriematch.
I denne fartsfulgte dokumentaren følger vi historien til Oliver Solberg, sønn til verdensmester i rally og rallycross Petter Solberg og tidligere rallysjåfør Pernilla Solberg, på hans reise mot å bli Nordisk mester i rallycross. Selv om denne filmen kanskje aller først appellerer til de mest racer-glade, så er dette definitivt en film for flere, da vi får et tett blikk inn på forholdet mellom far og sønn.
Forholdet mellom Oliver og Petter er mye fokusert på i denne filmen. Foto: Filmweb
Oliver er som 15 år verdens yngste rallycrossjåfør, og hans store drøm er å få kjøre mot sin far. Pappa Petter nekter ham dette, da han vil at Oliver skal vente til han er blitt en god nok sjåfør. Da tar Oliver grep, og som 15 åring flytter han til Frankrike helt alene for å gå på motorsportskole. Så skjer det noe galt, pappa Petter blir plutselig alvorlig syk.
«Flere ganger underveis i filmen, glemte jeg at dette var en dokumentar»
Born2Drive er en emosjonell og fartsfyllt film, som kan få den minst motorengasjerte tilskuer til å henge med. Flere ganger underveis i filmen, glemte jeg at dette var en dokumentar, da scenene er så bra lagt, og generelt hele historien skjer på en slik måte som enhver Hollywood film kunne spilt seg ut. Regissør Daniel Fahre, som også står bak filmsuksessen Marcus &Martinus – Sammen om drømmen (2017), har gjort en strålende jobb igjen, etter å ha fulgt Oliver og familien.
Starten på filmen føles litt «hjemmelaget». Dette er jo selvsagt en dokumentar, men man merker at noen av de scenene i begynnelsen kan bli litt kleine. Dette varer ikke lenge, og man blir fort fanget opp i det hele. Mange har kalt denne filmen «Dokumentarenes Fast and the Furious» og jeg skjønner hvor de har dette fra. Bilscenene i filmen er fantastiske, og med alt dramaet inkludert, føles som sagt dette til tider ikke som en dokumentar, men en full actionfilm.
En av mange gode bilscener. Foto: Filmweb
Born2Drive er en flott norsk dokumentarfilm der vi har både fartsfylt moro og spenning, og i tillegg mye drama. Den anbefales sterkt, også seere som ikke engang er motor-interesserte da denne filmen er så mye mer enn bare det!
Born2Drive har Norgespremiere 8. februar, og første visning i Kristiansand er 12:00.
I Alita: Battle Angel møter vi Alita, spilt av Rosa Salazar, som våkner opp hos Dr. Dyson Ido (Christoph Waltz) uten noe som helst minne om hvem hun er. Filmen er regissert av Robert Rodriguez, kjent fra blant annet Sin City og El Mariachi, men er allikevel i en stor grad en James Cameron-film (Avatar). Cameron skrev opprinnelig manuset, men etter å ha forpliktet seg til å lage 4 nye Avatar-filmer, hadde han selv ikke tid til å være regissør for denne filmen, og fungerer bare som produsent og delt manusforfatter.
Rosa Salazar og Christoph Waltz som Alita og Dr. Ido utgjør en god duo på skjermen foto: Filmweb
Filmen, som er basert på en japansk mangaserie med samme navn, skrevet av Yukito Kishiro er lagt i en postapokalyptisk framtid, i en verden der jorda er slitt, mennesker og maskiner lever i en liten ruin av hva som er igjen etter tidligere kriger. Her møter vi altså hovedpersonen Alita, som blir vekket til live igjen og gitt en ny kropp av Dr. Ido. Hun må lære å tilpasse seg denne nye verden, og gjennom blant annet spillet «motorball» lærer hun fort nye ting om seg selv. Og når minnene sakte begynner å komme tilbake, blir hun stilt overfor flere store utfordringer.
Skuespillerne Rosa Salazar og Christoph Waltz, sammen med blant annet Mahershala Ali og Jennifer Connelly gjør en god jobb, og virker å passe godt inn i rollene de har fått, mens resten kanskje ikke er like merkbare. Spesielt Rosa syntes jeg passer godt inn i sin rolle og gjør virkelig det beste ut av situasjonen.
Jennifer Connelly som Chiren i hennes første møte med Alita. Foto: Filmweb
Spenningen i filmen går litt opp og ned og man blir ikke helt dratt inn i det hele. Det er kanskje vanskelig å sette fingeren på det, men det er allikevel mye bra her. Scenene er fantastiske, byen, hvordan cyborgene ser ut, sloss- og «motorball»-scenene er alle store pluss. Når det er sagt, så blir man allikevel ikke helt dratt med i disse. Man blir ikke helt oppslukt i de dramatiske actionscenene, de rørende scenene tar oss ikke med storm, selv om skuespillerne gjorde en helt grei jobb.
Regissør Rodriguez har gjort en helt ok jobb, men med et veldig godt utgangspunkt blir man kanskje litt skuffet over at vi ikke blir mer dratt med av denne filmen. Filmen har 12 års aldersgrense og kan likevel være verdt en tur i kinosalen for de flotte scenene alene!
Filmen har Norgespremiere fredag 8. februar, klokken 19:15 i 3D på Kristiansand kino og 2D 22:00.
Tirsdag hadde UP kontroll på Ålefjærveien, og en mann i 20-årene fikk beslaglagt førerkortet. Ved den samme kontrollen ble det i tillegg utdelt 7 bøter, 5 av de for fartsovertredelse og 2 for mobilbruk.
– Nå er det glatt på veiene, og det øker risikoen ytterligere for ulykker.
Foto: Petter Jønholt
Distriktsleder ved trygg trafikk Vest-Agder, Ole Rath, er kjent med saken.
Han sier det allerede er bygd en gang- og sykkelsti langs veien.
– Skulle gjerne hatt flere gjennomsnitts målinger. I en 50 sone skal det være mulig å gå langs veien, men det ser ikke ut som om bilister tenker på dette når de setter seg bak rattet, mener Rath.
Rath mener at å kjøre 40 km/t over fartsgrensa viser at man helt klart ikke er moden nok til å sitte bak rattet.
Såvidt Rath bekjent er det heller ingen skilter som viser at man kjører så nærme en barnehage.
Etterlyser flere ansatte i UP
– Med flere ansatte i UP, kan de ha flere kontroller, som igjen fører til at sannsynligheten for å bli tatt mens man kjører for fort øker. Dette vil ifølge Rath gjøre at ikke like mange tør å bryte fartsgrensen.
Daglig leder ved barnehagen, Sigrid Frigstad, hadde ikke tid til å kommentere saken.
Iløpet av de siste ti årene har andelen fattige voksne i befolkningen holdt seg forholdsvis stabil, mens andelen fattige barn har økt betydelig. Ifølge en statistikk fra Bundir.no, så bor 1 av 10 barn i Norge i husstander med lavinntekt. På kort sikt risikerer barna å måtte avstå fra vanlige goder og aktiviteter. Ferie for alle gir småbarnsfamilier mulighet til å få opplevelser som de vanligvis ikke hadde hatt råd til.
Edmund Birkedal har jobbet med ferie for alle i flere år nå. Photo: RødeKors.no
Ferie for alle har som mål om å bidra til sosial deltakelse, inkludering og nettverksbygging. Edmund Birkedal jobber i Røde Kors Vest-Agder og en en av de som har ansvaret for ferie for alle.
– Dette er et ferietilbud for familier som har utforfordringer i forhold til økonomi i første omgang. Kriteriene for å være med er at de må ha mellom to til tre år med økonomiske utfordringer bak seg, så må det også være et barn i skolealder i alderen 6-12 år. Andre barn kan også være med, men et av barna må være i skolealder, avslutter han med.
Ferie for alle har et bredt utvalg av ulike turer. Dette kan være alt i fra Danmarks-tur med ulike aktiviteter, Oslotur med for eksempel bowling, kino og tur til tusenfryd. De har også turer til røde kors senterne ute på Haraldvigen som ligger ved kysten. Der de blant annet fisker, setter garn eller er på båttur. I årets vinterferie går turen til Kilandsenteret i Grimstad hvor det finnes mange forskjellige muligheter.
Kilandsenteret i Grimstad om vinteren. Photo: Kilandsenteret
– Akkurat nå holder jeg på å velge de familiene som skal være med. Vi har med 10-12 familier, så vi blir rundt 40 stykker pluss frivillige. Her har de mange fine fasiliteter, utstyr som ski og akebrett, klatrevegg for dem som vil prøve det, dagsturer til fjelltopper i nærområdet, så legger vi opp til andre aktiviteter også. Vi har en del inneaktiviteter også, de lager drops, baker og lager tinnfigurer, så det er veldig mye som skjer både for de små og de voksne. Dette vil passe for alle, legger han til.
Tidligere var det nesten bare flerkulturelle familier som var med, men iløpet av de siste årene har pågangen blant norske familier økt.
– Før var det rundt 10 prosent norske familier som var med og rundt 90 prosent utenlandske familier. Nå er det rundt 35 prosent norske familier og 65 prosent utenlandske, så dette har forandret seg en del de siste årene, avlutter Birkedal med.
Ferie for alle er inne i det 16. året nå og antall turer per år har økt kraftig. For fire år siden hadde de bare et opphold i året, men i 2019 skal de ha hele ti opphold. Fem i sommer, en nå i vinterferien, en tur i påskeferien, to i høstferien også en i juleferien. Man kan si ferie for alle har et bredt utvalg av muligheter og har utviklet seg mye på kort tid.
Bilde fra filmen med Barbara Kurdej-Szatan i rollen som Weronika og Maria Debska som Natalia i front. Foto: Filmweb
Senest i desember ble den polske julekomedien «Love is all (Miłość jest wszystkim)» vist på Kristiansand kino. Nå er «Being unlucky is not a sin» neste film ut. Den hadde opprinnelig norgespremiere torsdag denne uken, men på grunn av salutleie og lukkede visninger på kinoen, hadde de ikke kapasitet til å vise filmen da. Filmen vises derfor først fredag, som da er den ordinære premieredagen hver uke.
Kinodirektør Kim Skarning Andersen håper på bra oppmøte ved “Being unlucky is not a sin” Foto: Privat
Det har blitt ganske vanlig å sette opp polske filmer i Norge de senere årene. Kinodirektør for Kristiansand Kino, Kim Skarning Andersen, forteller at de har satt opp de fleste polske filmene som har vært mulig å vise på kino, og at de var også én av de første norske kinoene som satt opp importfilm rettet mot den polske delen av befolkningen. Og det er ikke bare polske filmer som vises.
-Vi viser svært ofte film fra ikke-engelske og -norsktalende land. Hyppigst er nok italienske, franske, spanske og arabiske filmer men vi viser også film fra f.eks. Island, Finland, Sør-Korea, Russland og Ungard.
Andersen nevner også at de relativt ofte har visninger av Bollywood-film (India/Pakistan) og at de også nylig har vist tamilsk film.
De polske filmene settes vanligvis opp på en-to visninger i de litt større salene, og blir fort utsolgt. I første omgang skal «Being unlucky is not a sin» vises fra nå fredag til neste torsdag, men da i litt mindre saler. Andersen håper og tror den vil få et jevnt og godt besøk, og om den gjør det, kan det være filmen vises over lengre tid.
Når du går inn på Kristiansand Kino sin hjemmeside, og leter fram denne filmen, så finner du kun omtale om denne filmen på polsk og engelsk, og det gjelder også filmweb.no, noe Andersen tror er fordi denne filmen først og fremst retter seg mot den polske delen av befolkningen. Av samme grunn kommer filmen også kun til å vises med engelsk tekst. Filmer med «ordinær» kinodistribusjon, får som regel både norsk omtale og norske tekst.
Filmen har premiere på Kristiansand kino fredag 08.02, med første visning kl. 18:00.
Trailer til filmen
Traileren er på Polsk, uten engelsk tekst. Filmen hadde premiere i polen 25.desember 2018.