Holdningsarbeid fremfor forbud
Helene Bjerke Fredheim ( 25) fra FrP, sitter i oppvekststyret i Kristiansand kommune. Hun mener at det er ikke nok å bare legge ned forbud mot mobil og foto. Hun mener at det viktigste er å fokusere på holdningsarbeid, når det kommer til å forebygge og hindre mobbing på nett.

Helene Bjerke Fredheim jobber for holdningsendringer i skolevesenet. Foto: Kristiansand kommune, Kjartan Bjelland.
- Mobbing forekommer uansett, og det å sette forbud på all slags er ikke det som først og fremst vil hjelpe. Det vil skje uansett, sier Bjerke.
En må orientere og informere isteden, mener politikeren. Foreldre trenger å vite hva som foregår. Bevisstheten rundt barn og unge sin nettvaner må øke. Det en må sikte seg inn mot er flere foredrag, både fra mobbeofferet og mobberen sin side, for å øke forståelsen og kunnskapen rundt konsekvenser av mobbing, både hos barn og foreldre. Det er holdningskampanjer som er viktig.
- Det meste av mobbing forekommer på fritiden, så jeg tror det er viktig at alle ledere for fritidsaktiviteter, som fungerer som forbilder for mange, bør også involveres, forteller Bjerke.
Mobilforbud
Både Fagerholt barneskole og Presteheia barneskole har innført mobilforbud i skoletiden. Rektorene ved begge skolene virker å være enige i at det er på fritiden de fleste tilfeller av fotomisbruk eller nettmobbing foregår. I og med at de begge har strenge regler på skolen, så mener de at det er lettere å hindre slik oppførsel i skoletiden, og oppfordrer til større bevissthet blant foreldre.
- Det er viktig at foreldre er våkne og følger med på hvordan barn bruker sosiale medier som blant annet facebookchat og instagram, sier rektor ved Presteheia Espen Lange.
Rektor ved Fagerholt skole, Arild Sæbø, er enig i at nettmobbing er et viktig tema, som skolene må sette fokus på.
- Dette med nettmobbing er noe vi må ta opp jevnlig. Det må aldri slippes, for det vil alltid være et problem, avslutter Sæbø.
Vil bli tidlig informert
- De unge er veldig frekke for tiden, sier Lucy Sunde og tenker da på noen av elevene på barneskolen de selv gikk på.
Hun går 8. trinn på Oddemarka Skole, sammen med Jenny Kjærvik. De mener at unge bør bli informert og undervist om mobbing i en tidlig alder for å forebygge dårlige holdninger hos de minste. Lucy sier at de har mange forelesninger om det, til tider litt for mange, men at de kommer litt sent. Hun tror at de fleste voksne undervurderer utviklingen blant elevene.
- Noen tror at vi er så dumme, sier hun og peker på både lærere og foreldre. Hun tenker at foreldrene vet at det finnes nettmobbing, men ikke i hvilken grad.

Jenny Kjærvik(13) og Lucy Sunde(14) tror mobilforbud vil komme det sosiale til gode. Foto: Eirin Aadland Haga.
Jenny Kjærvik er positiv til Presteheia og Fagerholts måte å ta i bruk mobilforbud på. Hun tror elevene ville hatt godt av det.
- Det er dumt med mobilbruk, for det blir lite sosialt. Vi har forbud mot mobil i timen og vi har fotoforbud i skoletida her.
Foreldre støtter skolen
Lederen i foreldrerådets arbeidsutvalg ved Fagerholt skole, Gunn Hedvig Vesterhus Schultz, forteller at FAU fullt og helt støtter skolen sin beslutning om mobilforbud i skoletiden. Mobil har ingen plass i barneskolen, sier foreldrerepresentanten.
- Spesielt yngre barn tenker ikke like mye over deres handlinger, som det eldre barn kanskje gjør, så derfor er det viktig at skolen setter et forbilde, forteller FAU-lederen.
I tillegg virker ungene å innfinne seg godt med det, legger FAU-lederen til.
Strenge husregler
På hjemmefronten kjører hun selv et strengt løp når det kommer til mobiltelefon.
- Ungene får ikke lov til å ha mobiltelefonen med under måltidene, og de får heller ikke ha den på rommet når de legger seg, for da skal de sove, sier Schultz.
Hun forteller at hun synes det er viktig av foreldre å sette noen grenser når det kommer til digitale verktøy i hjemmet.
- Unger kan jo gjøre hva de vil på nett, og vi foreldre har et ansvar om å følge med på hvor mye frihet de får og hva de bruker den friheten til, avslutter hun.